Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Tankovat v Chorvatsku a Slovinsku je v současné době něco jako loterie
 
      Po Slovinsku hrozí teď možná také v Chorvatsku nedostatek paliv u benzinek. Společnosti Flash a Crodux už přestaly členům SeaHelp uznávat nárok na partnerské slevy.

 
Cestou na dovolenou se řidiči často těší, jak si ve Slovinsku levně natankují nádrž. Slovinsko jako první zastropovalo ceny benzínu a nafty a ty tak představují velké lákadlo po cestě do Chorvatska na dovolenou. Toto opatření ale bohužel rovněž způsobilo, že se provozovatelům čerpacích stanic často nevyplácí benzin a naftu vůbec prodávat, a proto buď vůbec neotevřou, případně zavírají již kolem poledne.

V současné době se všem Slovinskem tranzitujícím řidičům doporučuje vjíždět do země s dostatečnou zásobou paliva, jelikož spoléhat se na tankování u některé ze Slovinských pum se rovná loterii.

První turisté mířící do Chorvatska tak již po cestě zažili drama a pořádně se zapotili, když nebyli na nastalou situaci připraveni. Funguje-li někde některá benzínka, pak se tvoří dlouhé fronty čekajících.

Svou roli také samozřejmě hraje i určitá "politika". Jeden Slovinec, který kotví se svou lodí v chorvatském Pomeru se k situaci vyjádřil lapidárně: "Proč by mělo Slovinsko zásobovat levným benzínem turisty mířící do Chorvatska?"

Volatilní ceny na Roterdamské burze tedy spolu s opatřením slovinské vlády zapříčinily tuto neuvěřitelnou situaci. Ať už se to komu líbí nebo ne, takováto vládní regulační nařízení mají vždy dvě stránky. Podobná situace se pomalu ale stává realitou i v Chorvatsku, kde vláda ceny rovněž zastropovala, ovšem s tím rozdílem, že opatřením nejsou dotčeny dálniční benzinky.

Nárok na slevy, který byl ale uplatňován členy SeaHelp u chorvatských čerpacích stanic společností Crodux a Flash přestaly být uznávány. Doposud u Crodux měli členové nárok na slevu 0,10 K a u Flash 0,15 K.

Podle současných zpráv se však nakonec zdá, že Chorvatsko se podobné krizi naštěstí asi přece jen vyhne. Turismus je pro hospodářství země velmi důležitý a chorvatské orgány se proto na letní turistickou sezónu důkladně připravily. Tak jako tak ale vůbec neuškodí, umístíme.li na cestu na dovolenou opět starý zaprášený kanystr do kufru auta. Obecně se rozhodně doporučuje tankovat včas a nespoléhat na poslední pumpu.

Pokud jste na lodní dovolené na své lodi, vyplatí se vyhnout se tankování v pátek a sobotu, kdy se vracejí charterové lodě a u benzinek se tvoří dlouhé fronty lodí, které spolehlivě vyprázdní nádrže čerpacích stanic.

Aktuální pohyb cen v hlavních dovolenkových zemích můžete průběžně sledovat na hlavní stránce Sea-Help.eu.

Update:
Ceny paliv společnosti Crodux 18.7.2022 - benzín 1,817 Euro, nafta 1,820 Euro

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>